ОВОШНА ЛАДНА СУПА Изненадете ги домашните со овошно предјадење во жежок летен ден
Можеби сежото овошје во форма на ладна супа не е многу вообичаено во нашата кујна, ама тоа не значи дека нема да ви се допадне. Летото е вистинска сезона да ја направите својата ладна овошна супа
Летниот период кога изборот на овошје е навистина голем е вистинско време тоа да се консумира во сите можни варијанти. Можеби во оваа форма, како ладна супа од овошје баш и не е многу вообичаено кај нас, ама не значи дека не треба да пробате.
Овошјето е најдобро да се јаде пред пред оброк, а не после, како што е вообичаено во нашата култура. Јадењето овошје после јадење предизвикува ферментација. Имено, кога се консумираат после јадење, одредени овошја чекаат предолго за да им дојде редза варење, па додека се вари претходно изедената храна, овошјето се прегрева и се распаѓа до степен на гниење. Ферментацијата предизвикува чувство на надуеност, тежина во стомакот и целото тело, формирање гасови и подригнување.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.