ЗА ШТО Е ДОБРА СВЕЖАТА, А ЗА ШТО КИСЕЛАТА ЗЕЛКА? Свежа или кисела, зелката има најмногу лековити својства кога се јаде сирова

Зелката го зајакнува имунитетот без оглед дали се користи како сирова или како кисела зелка. За некои здравствени проблеми се употребува свежа зелка, како салата или сок, а за други, подобар избор е киселата зелка. Најмногу лековити својства губи кога се обработува термички.

976

Лековитите својства на зелката се огромни, затоа се препорачува нејзино консумирање во текот на целата година, особено во текот на зимата.

Вистина е дека во свежа состојба е богата со хранливи материи, додека многу голема количина од нив се губи за време на готвењето. Токму затоа е најдобро да се јаде свежа, како салата или сок, наместо зготвена или пржена.






До денес e откриено дека зелката е многу важен извор на минерални соли, витамини А, Б, Ц и особено витамин К, целулоза, фосфор, калциум, магнезиум, цинк, сулфур … Затоа, се препорачува да се јаде свежа или кисела, како салата, во секое време од годината, особено во зима, поради што се нарекува и „кралица на зимскиот зеленчук“.

Целиот текст побарајте го на порталот „АРТ КУЈНА“.

Поврзани содржини