СКАРАТА И СЛАНИНАТА СЕ НАЈОПАСНИ ВО ОВОЈ ДЕЛ ОД ДЕНОТ Само една порција прави вистински хаос во телото!
Иако често слушаме дека не треба да јадеме тестенини, леб и други јаглехидрати за вечера, месото може да направи многу поголеми проблеми.
Месото печено на скара, или пушено, е најопасно кога се јаде во ова време од денот.
Воспалителните процеси може да бидат предизвикувачи за разни болести, а хроничното воспаление доведува до проблеми со срцето, дијабетес тип 2, па дури и го зголемува ризикот од рак.
Џенис Гибрин, диететичар и инструктор на Универзитетот Џорџтаун, наведе неколку намирници кои никогаш не треба да се јадат навечер, бидејќи тие прават верижна реакција во телото што може да доведе до воспалителни процеси.
Иако често слушаме дека не треба да јадеме тестенини, леб и други јаглехидрати за вечера, месото може да направи многу поголеми проблеми.
Една студија спроведена во Америка покажа дека маснотиите пронајдени во црвеното месо активираат воспалителни реакции поинаку од оние што ги користи имунолошкиот систем за да нѐ заштити. Со други зборови, воспалението се активира во телото, кое нема одбранбен, но штетен ефект.
– Никогаш не јадете говедско, пилешко, свинско, хамбургери за вечера … Ако не можете да спиете без протеини, изберете протеини од растителни извори, бидејќи месото ќе предизвика воспаление – објасни таа.
Скара е посебна опасност, бидејќи печеното, изгорено месо дополнително го влошува воспалителниот процес.
– Животинските протеини што се чуваат суви, на скара или пушени, го зголемуваат нивото на хемикалии во телото кои предизвикуваат воспаление. Ова не се случува кога протеините од растително потекло, млечните производи како сирењето или зеленчукот се чуваат на ист начин – објасни таа.