СЕКОЈ ДЕН ГРАВ? Консумирањето грав го намалува ризикот од рак, срцеви заболувања, висок притисок…
Научниците открија дека исхраната богата со грав може да го намали ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак, a го намалува и холестеролот
Иако долго време се зборуваше дека консумирањето грав е добро за здравјето, денес на овој зеленчук му се посветува уште поголемо внимание заради новите научни сознанија.
Зошто гравот е добар за здравјето?
Научниците открија дека исхраната богата со грав може да го намали ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак. Упатствата за здрава исхрана на американската влада од 2005 година препорачуваат дневна доза од три шолјички грав неделно.
Секојдневното консумирање на варен грав е поврзано со помала концентрација на таканаречениот лош (ЛДЛ) холестерол во крвта.
Целиот текст и неколку интересни рецепти со грав, против чешање, главоболка и како природен лифтинг на лицето, прочитајте на порталот „Арт кујна“.
Фото: Unsplash