СЕКОЈ ЦРВЕН ПИПЕР, НЕ Е БУКОВСКИ ПИПЕР! Дали сите мали сиренца ги викате зденки, а сите зачини-вегета?
Меѓу сите оние примери кога слични производи се именуваат според името на оној кој е најпопуларен меѓу купувачите и кои според него ги нарекуваат сите слични на него, е и оној за буковецот како што луѓето се уште го нарекуваат секој црвен толчен пипер. Всушност, само еден е оној вистинскиот буковски пипер, а него ќе го препознаете и по бојата и по мирисот и по вкусот.
Имате палома? Аха, има, најразлични видови! А зденка има? Да, да, и тоа има од најразлични видови! А буковец? Да, да и тоа има.
Чудна е навиката кога некои нешта се именуваат со погрешни имиња, нели?
Ако знаете што сакаме да кажеме, тогаш сигурно знаете и тоа дека сите хартиени марамчиња не се „палома“, исто како што и сите пелени за деца и за возрасни не се „памперс“. Има многу вакви примери и кога станува збор за храна.
Неодамна на една дегустација на пива имаше вкусен италијански кашкавал, одозгора со домат и некој зачин сличен на „вегета“?
„Вегета?! Па Италијаните немаат вегета“, изреагира домаќинот кој не сфати веднаш дека таа всушност сакаше да каже дека има зачин сличен на оној што сите го именуваме како вегета, дури и кога наместо Подравка, го прават Витаминка или Дафинка.
Меѓу сите оние примери кога слични производи се именуваат според името на оној кој е најпопуларен меѓу купувачите и кои според него ги нарекуваат сите слични на него, е и оној за буковецот како што луѓето се уште го нарекуваат секој црвен толчен пипер. Всушност, само еден е оној вистинскиот буковски пипер, а него ќе го препознаете и по бојата и по мирисот и по вкусот.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.