ПИЕЊЕТО И УЖИВАЊЕТО ВО ВИНО, НЕ СЕ ИСТА КАТЕГОРИЈА Приказната на младиот сомелиер

Иако има само 26 години, Александар Миливојевиќ кој уредно си го завршил Економскиот факултет и почнал да работи во секторот за финансии на МТВ, пред околу три години направил одлучен рез и целосен пресврт во својот живот и кариера. Ја нашол професијата која го прави среќен, кога на 23-годишна возраст одлучил да вплови во светот на виното.

475

Разгледувајќи ги работилниците најавени во рамки на претстојниот вински салон Винодонија 2023. и сакајќи да видам која земја ќе биде годинава во фокусот на оној интересен серијал кој организаторите на винскиот салон го нарекоа: „Запознај ја винска … таа и таа земја“, се израдував кога видов дека годинава „таа и таа“ земја ќе биде Јужна Африка.
Доволно егзотично, си реков. А освен тоа, веќе имам пробано некое вино од таму кое ми се допадна. За волја на вистината, беше купено во „Лидл“.
Потоа видов дека предавач на оваа работилница е извесен Александар Миливојевиќ.

Добро, очигледно не е од Јужна Африка, но името му го среќавам по вторпат, како предавач на уште една од најавените работилници: Вертикална дегустација на Ten Barrels Cabernet Sauvignon од винарија Chateau Kamnik Winery.
Па така, си помислив дека треба да го најдеме овој сомелиер и да видиме што може да ни раскаже за себе, за својата професија, за вината што ќе ги дегустираме, а зошто да не, за неговата смисла на животот, за семејството, за себе.
Арно ама, кој очекуваше дека на закажаната средба во просториите на „Аудиокултура“ во Тафталиџе 1, ќе се најдам пред толку млад сомелиер. Дефинитивно, како што веднаш ми кажа и Александар после мојата реакција („кое годиште си? 97-мо?!“), светот навистина им останува на младите.






Целиот текст прочитајте го на „Арт кујна“.

Поврзани содржини