ДОДЕКА ДРУГИТЕ СПИЈАТ, ВО 3 ПО ПОЛНОЌ ЈАС СУМ УШТЕ ВО КУЈНА“ Пралините на Даниела имаат обожаватели ширум светот
Скопјанката Даниела Ѓорѓиевска Костадиновска рачно изработува ексклузивни, модерни и совршено вкусни чоколадни ремек-дела кои веќе си нашле клиенти во Загреб, Барселона, Рим, Ибица… Кога нејзиниот сопруг оди на пат, „должен“ е да ѝ донесе слатки од најпознатите пекари и слаткари на светот и за неа е тоа како да добила чанта од Луј Витон
Нејзината прва торта ја направила на возраст од околу 9 -10 години. Тоа била едноставна бисквит торта со 3 видови на пудинг и мелени ореви. Истата ги учела да ја прават и нејзините две ќерки уште од 5-годишна возраст.
„Тоа ни беше најбрз десерт кој често го правевме, но сега го заменивме со тирамису. Инаку, кога бев дете мојата мајка разменуваше рецепти за слатки, немаше интернет како денес и секогаш правевме домашни торти, колачи, ролати со домашен мармалад, ванилици со свинска маст. Во моето детство хит ни беше таканаречената „тигар торта“. Но, во секој случај, секогаш сме сами сме ги правеле слатките, не се сеќавам дека некогаш сме купиле торта од слаткарница“, вели Даниела Ѓорѓиевска Костадиновска, која ја запознавме откако ја прочитавме приказната за неа во специјализираното српско списание „Пекар и Слаткар“ („Пекар и Посластичар“).
Психотерапија или слатки?
Она што беше најинтересно во споменатиот текст е дека нашава Даниела е по професија психолог, арно ама, откако увидела дека со своите слатки веднаш може да ги усреќи своите клиенти, додека за тоа на психотерапијата ѝ е потребен долготраен процес, го претворила своето дотогашно хоби и голема љубов, во професија.
Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.