БЕЛИ ИЛИ КАФЕАВИ ЈАЈЦА? Кои се поздрави и од што зависи нивната боја?
Бојата на јајцата зависи само од сортата на кокошките и пигментите кои ги произведуваат во текот на несењето јајца. Од друга страна, содржината на хранливи материи во јајцата, се однесува на храната и начинот на живот на кокошките како и на свежината на јајцата.
Кога станува збор за храна, важи правилотo дека се што е кафеаво е поздраво од белото. И шеќерот и тестенините и лебот…Некои сметаат дека е таков случајот и со јајцата. Некои тврдат дека кафеавите јајца се подобри затоа што содржат повеќе нутриенти, некои пак мислат дека имаат подобар вкус од белите, додека пак трети сметаат дека за приготвување на одредени јадења се подобри едните, а за други јадења, другите.
„Не постои вистинска прехранбена разлика помеѓу тие два вида јајца“, вели нутриционистката Рејчел Даниелс, директорка за исхрана за Virtual Health Partners и додава дека науката тоа го потврдува.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.