ДАЛИ ЈА ЗАГРЕВАТЕ ОВАА ХРАНА? Добро погледнете го списокот и не ризикувајте труење
Се препорачува варениот ориз брзо да се излади, да се чува во фрижидер во затворен сад и да се загрее само еднаш.
Некои намирници можат да претставуваат потенцијален ризик по здравјето при повторно загревање, а експертите објаснуваат на што треба да обрнете внимание.
На пример, варениот ориз, ако се остави на собна температура, може да стане плодна почва за бактеријата Bacillus cereus. Дури и ако го загреете оризот, токсините произведени од бактериите може да не исчезнат. Се препорачува варениот ориз брзо да се излади, да се чува во фрижидер во затворен сад и да се загрее само еднаш.
Кромид, целер, цвекло…
Варените компири се особено ризични ако се остават на собна температура, па затоа е препорачливо да се стават во фрижидер веднаш по готвењето. При повторно загревање, потребно е да се загреат доволно за топлината да стигне до средината.
Покрај тоа, кромидот, целерот и цвеклото се намирници што содржат нитрати, а при повторно загревање може да се формираат потенцијално штетни супстанции.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.