НАСИЛСТВО ВО КУЈНАТА Францускa новинарка открива што навистина се случува зад затворените врати на врвните ресторани

Работата во престижни ресторани често е идеализирана, но зад затворените врати, често постои ригидна, ако не и брутална, хиерархиска организација…

44

Новинарката Нора Буацуни, која медиумите ја нарекуваат еден од највлијателните „свиркачи“ во француската угостителска индустрија, неуморно добива поплаки од персоналот на рестораните и готвачите кои се жалат на насилните шефови. Обесхрабрените вработени се огорчени од лошите и често токсични услови во кои мора да работат, и додека се соочуваат со неправда, нивните работодавци добиваат признанија и престижни светски признати награди.

– Од 2017 година, француската гастро-новинарка известува за токсичната кујнска култура во рестораните низ Франција. Но, нејзината најнова книга, „Насилство во кујната“, објавена во мај, го разоткри обемот на физичка, емоционална и психолошка злоупотреба во француските кујни – јавни тајни во индустријата кои ѝ се помалку познати на пошироката јавност – пишува CNN, додавајќи дека исповедите на работниците откриваат расистичко малтретирање, како и сексуално вознемирување. Нора Буацуни коментира дека е најпогодена од дехуманизацијата на луѓето во кујната, поради што се случува злоупотреба, а нејзината работа поттикнала соочување со проблемите на национално ниво. Пред неколку месеци, беше поднесен предлог за формирање комисија за истрага на насилството во кујната.






Повеќе за ова на „Арт кујна“.

Поврзани содржини