ЗАБАВЕНА МИКРОЦИРКУЛАЦИЈА – ЛАДНИ ЕКСТРЕМИТЕТИ, ЗАМОР, ЗАБАВЕН МЕТАБОЛИЗАМ Која храна ја поттикнува циркулација и го штити срцето?

Микроциркулацијата е клучна за здравјето на срцето. Кога крвта тече слободно низ најмалите капилари, секој орган функционира подобро.

210

Здравјето на срцето не зависи само од генетиката или физичката активност – тоа се гради секојдневно, преку чинијата. Храната што ја избираме може директно да влијае на квалитетот на крвните садови, снабдувањето со кислород до ткивата и еластичноста на артериите.

Микроциркулацијата игра особено важна улога – системот на најмалите крвни садови кој ја храни секоја клетка во телото.






Микроциркулација – невидливиот мотор на здравјето

Додека за големите артерии и вени често се зборува, микроциркулацијата останува во сенка. Тоа е мрежа од микроскопски крвни садови што сочинуваат повеќе од 90% од целата должина на нашиот крвоток. Кога микроциркулацијата е забавена, клетките не добиваат доволно кислород и хранливи материи. Последиците се ладни раце и нозе, замор, забавен метаболизам, па дури и проблеми со меморијата и концентрацијата. Затоа е важно да се поттикне добрата циркулација на крвта и еластичноста на капиларите со храна.

Која храна ги зајакнува крвните садови прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини