САКАТЕ ДА ГО ЗАЈАКНЕТЕ ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ? Оваа намирница е полна со витамин Ц, го чува срцето, штити од рак и е корисна кај дијабетес
Сепак, брокулата не е идеална за секого. Луѓето кои земаат разредувачи на крвта мора да внимаваат на внесот на витамин К, додека кај оние со синдром на нервозно дебело црево може да предизвика надуеност. Исто така, фосфорот од брокулата може да биде проблематичен за оние со проблеми со бубрезите.
Брокулата можеби не изгледа гламурозно, но оваа зелена-крцкава кралица на зеленчукот е вистинско богатство од витамини, минерали и антиоксиданти. Иако потекнува од див синап, земјоделците ја обликувале низ вековите во зеленчукот што го знаеме денес. Таа била дел од медитеранската кујна уште во Римското Царство, додека во Америка почнала да се одгледува дури во 1920-тите. Денес, просечниот Американец јаде речиси три килограми брокула годишно – и покрај фактот дека нејзиниот специфичен вкус понекогаш е „генетски проблематичен“ за чувствителните непца.
Висока доза на витамин Ц
Половина чаша варени цветчиња содржи само 15 калории, но е богата со хранливи материи. Брокулата е богата со витамин Ц – една чаша содржи витамин Ц колку и портокалот – а исто така содржи калциум, железо, фосфор, калиум, цинк и витамини А, Б6, Е и К.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.