ОВА СИРЕЊЕ Е НАЈЗДРАВО ЗА СРЦЕТО Кардиолог открива кои видови треба да се избегнуваат, а кои се безбедни

Кардиологот д-р Тарикшах Саид предупредува дека изборот на погрешно сирење, особено полномасните и преработените сирења, може да ги зголеми нивоата на ЛДЛ холестерол и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

683

Сирењето е омилена храна низ целиот свет, но она што повеќето љубители на сирење не го знаат е дека видот и количината што ја јадеме можат значително да влијаат на здравјето на срцето. Кардиологот д-р Тарикшах Саид предупредува дека изборот на погрешно сирење, особено полномасните и преработените сирења, може да ги зголеми нивоата на ЛДЛ холестерол и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Од друга страна, постојат и видови кои се сметаат за побезбедни, па дури и пожелни во балансираната исхрана.

Зошто сирењето може да биде ризично за срцето?






Главниот проблем лежи во неговата висока содржина на заситени масти и натриум, кои се поврзани со развој на кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар и висок крвен притисок.

– Умереното консумирање сирење обично има мал ефект врз ЛДЛ холестеролот, но сирењата со висока содржина на масти можат значително да го зголемат ако се јадат прекумерно – изјави д-р Саид за Параде.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

 

Поврзани содржини