НЕ СЕ ЗДРАВА АЛТЕРНАТИВА! Пиењето безалкохолно пиво не е баш наивно, велат експертите
Според авторите на една неодамнешна студија чии резултати биле објавени во списанието Nutrients, негативните здравствени последици од консумирањето безалкохолни пива, во голема мера се должат на прекумерниот шеќер и калории
Иако во лето сите сме порелаксирани и си дозволуваме да испиеме неколку пијалаци повеќе од вообичаеното, барем додека сме на одмор, сè повеќе луѓе посегнуваат по безалкохолни алтернативи верувајќи дека прават нешто добро за нивното здравје.
Секако, со безалкохолното пиво можете да бидете сигурни дека нема да имате проблеми со мамурлак следниот ден, но сепак не е здрав избор, особено ако не се консумира умерено.
Сепак, како што продажбата на безалкохолно пиво и вино продолжува да расте, експертите сè повеќе предупредуваат дека ваквите пијалаци сепак можат да бидат штетни за вашето здравје. Нова студија покажала дека редовната консумација на безалкохолно пиво, особено она на база на пченица или „измешано“ со овошни вкусови, може значително да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Научниците велат дека шеќерот и калориите во многу безалкохолни верзии можат „тивко“ да му наштетат на вашето здравје.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.