ПРОТИВ ИНФЕКЦИИ, БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ, РАК… Сè за печурките Реиши на едно место
Реиши се меѓу неколкуте лековити печурки кои се користат со векови, главно во азиските земји, за лекување на инфекции, а во поново време се користат и за лекување на белодробни заболувања и рак.
Печурките Реиши се меѓу неколкуте лековити печурки кои се користат со векови, главно во азиските земји, за лекување на инфекции, а во поново време се користат и за лекување на белодробни заболувања и рак.
Лековитите печурки се одобрени во Јапонија и Кина повеќе од 30 години како додаток на стандардниот третман за рак и имаат обемна клиничка историја на безбедна употреба како единечни агенси или во комбинација со хемотерапија.
Печурката Реиши е позната како горчлива печурка со извонредни здравствени придобивки. Нејзините активни состојки вклучуваат полисахариди, диететски влакна, олигосахариди, тритерпеноиди, пептиди и протеини, алкохоли и феноли, минерални елементи (како што се цинк, бакар, јод, селен и железо), витамини и аминокиселини.
Нејзините биоактивни компоненти имаат бројни здравствени својства за лекување на болести како што се хепатопатија, хроничен хепатитис, нефритис, хипертензија, хиперлипемија, артритис, неврастенија, несоница, бронхитис, астма, чир на желудник, атеросклероза, леукопенија, дијабетес, анорексија и рак.
Истражувачите го проучуваат хемискиот состав на оваа печурка за подобро да разберат како и дали всушност делува на секоја од овие состојби.
Повеќето истражувачи спровеле студии или на животни или во лаборатории, додека истражувањата врз луѓето се ограничени. Затоа, и покрај обемната достапна литература, G. lucidum главно се користи како засилувач на имунитетот и додаток во исхраната, а не терапевтски.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.