МОЖЕТЕ ЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОД МЕСОТО? Научниците утврдиле врска помеѓу нашите гени и нашиот избор на храна
Храната од растително потекло и месото се разликува по сложеноста на липидите, па затоа е можно некои луѓе да имаат потреба од некои форми на липиди што ги содржи месото, додека други можат без нив.
Веројатноста дека едно лице ќе се сврти кон вегетаријанска исхрана зависи, барем делумно, од генетиката, а два од трите најважни гени откриени досега кои учествуваат во ова се вклучени во метаболизмот на мастите. Овие наоди може да укажат, според професорот Набил Јасин од Универзитетот Нортвестерн во Чикаго, дека одредени масти се неопходни во исхраната за некои луѓе, а за други, не.
Во Велика Британија и во САД, околу пет проценти од населението не јаде месо или риба, но истражувањата покажуваат дека некои од нив сепак понекогаш консумираат месо. Според проф. Јасин, ова значи дека луѓето би сакале да бидат вегетаријанци – поради здравствени, религиозни, етички, еколошки и други причини – но на некои од нив им е тешко да се придржуваат до исхраната без месо.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.