ГРАВЧЕ СИ Е ГРАВЧЕ: ДЕНЕСКА ГО ОДБЕЛЕЖУВАМЕ СВЕТСКИОТ ДЕН НА МЕШУНКИТЕ! 9 причини зошто треба често да јадете грав
На 10 февруари се одбележува светскиот ден на мешунките, а крал на мешунките е неговото величество – гравот! Денес е одличен ден за гравче, нели?
Гравот има толку многу добри страни што секој треба често да го има на своето мени.
Денеска е Светски ден на мешунките, а тие, се знае, богати се со магнезиум, калиум, витамин Б, железо и растителни влакна. Тука спаѓаат различни видови зеленчук како грав, грашок, боранија, наут, кикиритки, леќа…
Сепак, ќе се согласите дека прв меѓу еднаквите е неговото височество – гравот, па затоа решивме денес да пишуваме токму за него.
Гравот содржи аминокиселини, кои се градежни блокови на протеините кои телото ги користи за заздравување и создавање на нови ткива, како што се коските, мускулите, косата, кожата и крвта. Протеинот е суштинска хранлива материја.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.