ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА МУ ОДОЛЕЕТЕ НА МИРИСОТ НА ПЕЧЕНИТЕ КОСТЕНИ? Уживајте во овие есенски плодови и намалете го холестеролот

Костените се богат извор на мононезаситени масни киселини кои помагаат да се намали вкупниот, како и LDL (лошиот) холестерол и да се зголеми нивото на HDL (добриот) холестерол во крвта.

96

За разлика од повеќето други јаткасти плодови, костените имаат малку протеини или масти и главно содржат сложени јаглехидрати.

Без оглед на тоа костените се богат извор на минерали, витамини и фитонутриенти кои имаат големи здравствени придобивки.






Друга единствена карактеристика на костенот е тоа што тие првенствено се направени од скроб (јаглехидрати), за разлика од другите видови семиња и јаткасти плодови, кои се доста калорични. Затоа, нутритивниот состав на костенот е споредлив со другите видови храна богата со скроб, како што се слаткиот компир и пченката. Сепак, костените се и натаму добар извор на минерали, витамини и квалитетни протеини.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини