БЕЛИОТ ОРИЗ ИМА ЧЕТИРИ ПОСЛЕДИЦИ НА ОРГАНИЗМОТ 30 отсто од луѓето пријавиле појава на тежок синдром

Белиот ориз е рафиниран ориз, што значи дека е мелен за да се отстрани надворешната лушпа, слоевите од трици и микроби.

1,043

Постои причина зошто оризот е меѓу најчесто јадените житарки низ светот. Тој е многу разновиден и може да се прилагоди за да надополни широк спектар на профили на вкус и јадења.

Белиот ориз, познат и како збогатен ориз, е еден од најпопуларните видови. Белиот ориз е рафиниран ориз, што значи дека е мелен за да се отстрани надворешната лушпа, слоевите од трици и микроби. И покрај неговата распространетост, белиот ориз има тенденција да добие лоша репутација поради начинот на кој се обработува, особено кога се споредува со неговиот похранлив „роднина“ од цели зрна, кафеавиот ориз. Можеби сте слушнале дека белиот ориз се опишува како „лоши јаглехидрати“ или извор на празни калории. Меѓутоа, дали вреди да се прескокне целосно?






Постојат четири последици за вашето организам кои можат да се забележат по консумирање на квалитетен преработен бел ориз.

Повеќе енергија

Белиот ориз е извор на јаглехидрати, што е главен извор на гориво за вашето тело. Покрај тоа, многу видови бел ориз, барем во САД, се збогатени со витамини Б кои исто така можат да помогнат во одржување на нивото на енергија, пишува Eat This Not That .

Според истражувањето објавено во списанието „Хранливи материи“, сите Б витамини, со исклучок на фолатите, се вклучени во барем еден чекор (ако не и повеќе) во системот за производство на енергија во клетката. Покрај тоа, од суштинско значење е да имате доза од секој витамин Б за добивање енергија. И, премалку ќе го ограничи производството на енергија на вашето тело, што потенцијално може да има негативно влијание врз вашиот метаболизам и целокупното здравје.

Внесувате арсен

Арсенот е микроелемент кој, кога се консумира често и во големи количини, може да доведе до некои непријатни здравствени исходи. Арсенот е пронајден во оризот, па кога го консумирате ова зрно, можеби го внесувате и овој елемент.

Иако белиот ориз има помалку арсен од кафеавиот, сепак е важно да се избегне премногу консумирање и да се менуваат зрната. Некои опции кои се со помала содржина на арсен и вреди да се пробаат се амарант, киноа, булгур и фаро.

Можете исто така да погледнете дали нивото на арсен е пониско или повисоко во регионот каде што се одгледувал вашиот ориз. На пример, белиот ориз басмати од Калифорнија, Индија и Пакистан може да содржи помалку арсен од другите видови ориз.

Ќе имате посилни коски

Излегува дека јадењето бел ориз дава голем поттик кога станува збор за здравјето на коските. Сите знаеме дека калциумот и витаминот Д се важни хранливи материи за здравјето на коските, но една неверојатна хранлива материја за здравјето на коските, манган, се наоѓа во белиот ориз.

Можеби сте повеќе склони кон развој на метаболички синдром

Иако се потребни повеќе податоци, некои студии укажуваат на врската помеѓу консумирањето бел ориз и ризикот од метаболички синдром.

Според клиниката „Мејо’“, „метаболичкиот синдром е група на состојби кои се јавуваат заедно, зголемувајќи го ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2“. Состојбите вклучуваат високо ниво на шеќер во крвта, вишок телесни масти околу половината, висок крвен притисок и абнормални нивоа на холестерол или триглицериди.

Една студија објавена во списанието „Heart Asia“ сугерира дека оние кои консумираат најмногу бел ориз биле поврзани со 30 отсто поголем ризик од метаболички синдром. Иако не е сериозно, сепак, е доволно значајно. Значи, ако сте во опасност за некоја од овие состојби, размислете да го замените белиот ориз за нешто друго.

 

Поврзани содржини