РАТКО ЗАХАРИЕВСКИ, ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЗАЧИН ПОСКАП И ОД КОКАИН Шафранот е скап, ама вреди за секоја пара

Оваа година во мај нашиот прв производител на шафран, Ратко Захариевски од Македонска Каменица има листа од 10 земјоделци заинтересирани да откупат од него луковици и да ги засадат своите ниви со овој скапоцен зачин

938

„Кај нас не се знаеше за шафран до неодамна и дури сега го впишаа како земјоделска култура. Јас веќе четврта годин се занимавам со производство на шафран,  а идејата беше на моите ќерки. Двете се мажени, едната живее во Бугарија, а другата во Швајцарија и токму тие и ги нарачаа моите први луковици од Холандија“, ја почнува својата инспиративна приказна Ратко Захариевски, кој е и првиот македонски производител на шафран.

Тој вели дека шафранот е едноставен за одгледување и доколку е почвата поволна за него, нема никакви проблеми.






„Луковиците ги набавив од Холандија, некаде околу 30 илјади парчиња за кои платив 6.000 евра. Некаде отприлика за еден декар површина е потребно околу 10 илјади луковици, кои, потоа се множат. Шафранот се сади на 15 август, а бербата кој трае 25 дена, почнува на 1 ноември. Ние ангажираме 10 работници дневно зашто токму бербата е она што е најтешко во целиот процес“, објаснува нашиот соговорник.

Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

 

Поврзани содржини