ЗДРАВА ЗАМЕНА ЗА ЗАПРШКА СО БРАШНО Оваа лековита и евтина намирница веднаш ќе ви го згусне јадењето
Наместо брашно и маст или масло, денес постојат поедноставни и поздрави алтернативи за згуснување на течните јадења „на лажица“, кои се полни со протеини.
Кога сакаа да ja згуснат супата, гравот или некој сос, нашите мајки и баби правеа запршка, односно мешаа брашно со масло или некоја друга маст и го додаваа во јадењето.
Денес постојат поедноставни и поздрави алтернативи за згуснување на течните јадења „на лажица“, кои се полни со протеини.
Црвената леќа е најдобрата замена за нездравото пропржено брашно.
Таа е лесно сварлива мешунка која содржи околу 330 калории во 100 грама сува леќа и приближно 24 грама протеини од растително потекло.
Не е неопходно да се кисне со часови пред термичка обработка, како што е случајот со наутот или гравот, а потребни се само околу 15 минути за да се свари.
Што треба да направите и колку леќа ви е потребна за оваа намена, прочитајте на АРТ КУЈНА.