ВРЕМЕ Е ЗА СЛИВИ Помагаат при запек, го штитат здравјето на срцето и густината на коските

Сливите се вистинска ризница на антиоксиданти кои ги штитат клетките во телото од оштетување (а со тоа и од канцерогени промени) и имаат антиинфламаторно дејство. Некои студии покажале дека само една слива содржи иста количина антиоксиданти како и една шака боровинки.

121

Сливите се едни од најраспространетите овошни дрвја во светот. Како и другите плодови со семки, како што се кајсиите, праските, црешите и бадемите, тие припаѓаат на родот Prunus од семејството Rosaceae. Постојат повеќе од 2.000 познати видови на овие овошни дрвја, кои се разликуваат по изгледот на дрвото и по големината, бојата и обликот на плодот. Најраспространети се оние со тркалезни и овални плодови, а во однос на бојата, преовладуваат виолетови, сино-црни, црвени и жолти сорти.

Најпознати се европската слива (Prunus domestica) и јапонската слива (Prunus salicina), кои се одгледуваат исклучиво поради нивните вкусни плодови. Ова вкусно овошје е богато со витамин Ц, а содржи и значителни количини на витамини од групата Б, како и витамини Е и К. Изобилството на витамин А често се споменува бидејќи се богати со бета-каротен, кој телото го претвора во витамин А кога е потребно. Тие исто така содржат многу калиум и фосфор, како и железо, калциум, магнезиум, бакар итн.






Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини