ВРЕМЕ Е ЗА ПИПЕРКИ Ги штитат срцето, белите дробови и се добра превенција од рак на хранопроводникот и желудникот
Истражувањата покажаа дека пиперката има одредени антиканцерогени својства, а особено се истакнува во превенцијата на рак на хранопроводникот и желудникот, а докажано е дека го намалува ризикот од рак на простата.
Нема многу зеленчуци што може да се видат во толку различни бои и нијанси како пиперките кои се богати со многу хранливи материи и се исклучително силен чувар на здравјето и борец против многу болести.
Иако во денешно време пиперките се достапни во текот на целата година, летото е нивната вистинска сезона на зреење и токму тогаш тие имаат најдобар вкус и содржат најмногу хранливи материи. Најздрави и највкусни се оние со светли и живи бои, нивната кожа треба да биде цврста и компактна, а стеблото зелено – ова е знак дека се свежи. Затоа при купувањето треба да внимавате да не се збрчкани и да немаат меки делови или други оштетувања. Колку што е можно, изберете пиперки кои не се хемиски третирани за да бидете сигурни дека ќе му ги обезбедите на вашето тело нивните здравствени придобивки.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.