ВРЕМЕ Е ЗА ПИПЕРКИ Ги штитат срцето, белите дробови и се добра превенција од рак на хранопроводникот и желудникот

Истражувањата покажаа дека пиперката има одредени антиканцерогени својства, а особено се истакнува во превенцијата на рак на хранопроводникот и желудникот, а докажано е дека го намалува ризикот од рак на простата.

191

Нема многу зеленчуци што може да се видат во толку различни бои и нијанси како пиперките кои се богати со многу хранливи материи и се исклучително силен чувар на здравјето и борец против многу болести.

Иако во денешно време пиперките се достапни во текот на целата година, летото е нивната вистинска сезона на зреење и токму тогаш тие имаат најдобар вкус и содржат најмногу хранливи материи. Најздрави и највкусни се оние со светли и живи бои, нивната кожа треба да биде цврста и компактна, а стеблото зелено – ова е знак дека се свежи. Затоа при купувањето треба да внимавате да не се збрчкани и да немаат меки делови или други оштетувања. Колку што е можно, изберете пиперки кои не се хемиски третирани за да бидете сигурни дека ќе му ги обезбедите на вашето тело нивните здравствени придобивки.






Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини