СЕКОЈ ДЕН ПО ЕДЕН МОРКОВ ЧУДА ПРАВИ Mорковите го чуваат видот, црниот дроб, срцето, го намалуваат ризикот од мозочен и од рак
Научно е докажано дека морковите се најголемиот извор на бета-каротен меѓу зеленчукот, бидејќи 80 грама моркови содржат повеќе од двојно повеќе од дневната доза што им е потребна на возрасните.
Повеќето од нас се запознаени со портокаловите моркови, но има и виолетови, црвени, жолти и црни моркови. Додека портокаловите моркови се популарни во Европа, во Јужна Азија и Африка, најмногу се користат виолетовите.
Бојата на морковот покажува дека е богат со бета каротен, по што следуваат витамин К, витамин Ц, витамин Е, витамин Б1, Б2, Б3, Б6, фолна киселина, фосфор, калиум, манган и молибден.
Богат е и со вредни антиоксиданти – каротеноиди, хидроксинамични киселини и антоцијанини.
Научно е докажано дека морковите се најголемиот извор на бета-каротен меѓу зеленчукот, бидејќи 80 грама моркови содржат повеќе од двојно повеќе од дневната доза што им е потребна на возрасните.
Бета каротенот го зајакнува имунитетот, штити од инфекции и рак.
Редовното консумирање бета каротен го намалува ризикот од глауком и катаракта, помага во зачувување и подобрување на видот и ја намалува кратковидоста, особено кај децата.
Што значи вклучувањето на морковите во исхраната на болните од рак и како можете да ги консумирате за здравје и убавина, прочитајте на порталот „АРТ КУЈНА“.