СЕГА Е НАЈДОБРО! Ова „обично“ овошје го подобрува варењето, го регулира притисокот и е „метла“ за холестеролот
Имаат нежна, суптилна сладост што ги прави совршени за разни комбинации
Крушите се прилично потценето овошје. Додека јаболката и бананите редовно го освојуваат врвот на листите за популарност, крушите некако секогаш остануваат настрана. Но сега, во срцето на нивната сезона, кога пазарите и полиците во продавниците се полни со сочни, зрели плодови, можеби е време конечно да им се посвети вниманието што го заслужуваат.
Крушите имаат нежна, суптилна сладост што ги прави совршени за разни комбинации – од печени со мед, ванила и цимет, до свежи есенски салати со сирење и јаткасти плодови, или како неочекуван додаток на пица со пршут и горгонзола. Многу нутриционисти ги сакаат токму поради оваа разновидност.
– Покрај тоа што ги јадам свежи, често ги додавам во смути, овесни снегулки или ги печам во овошни колачи – вели нутриционистката Мишел Дудаш, авторка на готвачот „Low-Carb Mediterranean“.
Ако почнете редовно да јадете круши, вашето тело наскоро ќе почне да покажува знаци на благодарност. Што се случува кога ќе ја вклучите оваа есенска ѕвезда во вашата дневна исхрана прочитајте ТУКА.