РОК НА ТРАЕЊЕ НА ЗАЧИНИТЕ Кога треба да ги фрлиме?
Не можеме да замислиме ниту еден оброк без зачини. Освен што го подобруваат јадењето, зачините се всушност многу здрави. Сепак, дали некогаш сте се запрашале кога им истекува рокот на траење? Еве го одговорот…
Во кулинарскиот свет, зачините се прават од исушените корени, кората или стеблото на растението, а билките се суви или свежи листови на растението.
При одредување на рокот на траење на сувите билки и зачини, мора да се земе предвид нивниот вид, обработка и складирање.
На пример, сушените зачини имаат тенденција да траат подолго од сушените билки, а колку е пополн или помалку обработен зачинот, толку е подолг рокот на траење, пишува Healthline.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.