ПОТПЕЧЕН ИЛИ СВЕЖ ЛЕБ? Која варијанта е поздрава?
Една од намирниците за кои се врзуваат многу предрасуди е дефинитивно лебот. Па така, додека некои го сакаат исклучиво свеж, тукушто изваден од рерна, другите повеќе го сакаат крцкав и потпечен. Која варијанта ја препорачуваат нутриционистите?
Повеќето нутриционисти истакнуваат дека ниту една намирница не треба да се исклучува од исхраната, туку дека само треба да знаете во која количина да ја консумирате и со која друга храна да ја комбинирате.
Една од нив е дефинитивно лебот, со кој се поврзуваат многу предрасуди. Но, српската нутриционистка Наташа Ѓукиќ посочува дека има разлика помеѓу тостот, односно, потпечениот и свежиот леб и му дава предност на крцкавиот тост.
Повеќе за ова прочитајте ТУКА.