НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА ОДИ КАЈ „ГУШКАЧИТЕ“ Научниците испитувале како ја чувствуваме прегратката на саканиот ФОТО
„Ова знаење (може да) се користи за развој на третмани за широк спектар на заболувања, вклучително и хронична болка“, се додава во изјавата на Комитетот.
Како ја чувствуваме топлината од прегратката на нашиот сакан или сакана, а како кога сонцето ќе се разлее по нашето лице зиме? А кога јадеме лута чили пиперка? Овие загатки на науката решија да ги истражат Дејвид Јулиус и Адрем Патапутиан од САД кои ќе ја делат овогодишната Нобелова награда за медицина и физиологија и 10 милиони шведски круни, односно 845.000 фунти, пишува Би-би-си.
Наоѓањата на Јулиус и Патапутиан можат да доведат до нови начини за лекување на болката.
Комитетот за награди рече дека нивната работа „ни овозможи да разбереме како топлината, студот и механичката сила можат да ги иницираат нервните импулси што ни овозможуваат да го согледаме и приспособиме на светот околу нас“.
„Ова знаење (може да) се користи за развој на третмани за широк спектар на заболувања, вклучително и хронична болка“, се додава во изјавата на Комитетот.
Cheers and congratulations to our newest medicine laureate David Julius!
Here Julius and his wife Holly Ingraham are celebrating his #NobelPrize with a cup of early morning coffee.
Photo: Holly Ingraham. pic.twitter.com/e3QhlUqaqv
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021
Ем чили, ем жешко кафе
Пробивот на професорот Дејвид Јулиус, на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, дојде од истражувањето на горливата болка што ја чувствуваме од јадењето лута чили пиперка. Тој експериментираше со изворот на топлината од чили сосот – хемикалијата капсаицин. Тој го откри специфичниот тип на рецептори (дел од нашите клетки што го детектираат светот околу нив) што реагира на капсаицин.
Понатамошните тестови покажаа дека рецепторот реагира на топлина и удира на „болни“ температури. Ова се случува, на пример, кога ќе ја ставите раката на шолја врело кафе. Откритието доведе до откривање на наплив на други температурни сензори. Професорот Јулиус и професорот Ардем Патапутијан пронајдоа оној што може да открие студ.
Шетате по плажа, песокот ве боцка, но и ве пече
Во меѓувреме, професорот Патапутијан, кој работел во Институтот за истражување Скрипс, исто така ги пикаше клетките во чинија. Тие експерименти доведоа до откривање на различен тип на рецептори што се активира како одговор на механичка сила или допир.
Кога шетате покрај плажа и чувствувате песок под нозете – токму овие рецептори испраќаат сигнали до мозокот. Оттогаш се покажа дека овие сензори за допир и температура имаат голема улога во телото и во некои болести.
Just in! New medicine laureate Ardem Patapoutian and his son Luca, watching the #NobelPrize press conference shortly after finding out the happy news.
Stay tuned for our interview with Patapoutian coming up soon!
Photographer: Nancy Hong pic.twitter.com/44OCpRSTki
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021
Имаме посебен сензор за топлина, а посебен за допир
Првиот сензор за топлина (наречен TRPV1) исто така е вклучен во хронична болка и како нашето тело ја регулира основната температура. Рецепторот за допир (PIEZ02) има повеќе улоги, од мокрење до крвен притисок.
Кој ја добиваше Нобеловата награда во медицина минатите години?
2020 – Мајкл Хјутон, Харви Алтер и Чарлс Рајс за откривањето на вирусот на хепатит Ц
2019 – Сер Питер Ретклиф, Вилијам Калин и Грег Семенца откриле како клетките чувствуваат и се прилагодуваат на нивото на кислород
2018 година – Џејмс П. Алисон и Тасуку Хонјо откриле како да се борат со ракот користејќи го имунолошкиот систем на телото
2017 година-Џефри Хол, Мајкл Росбаш и Мајкл Јанг за разоткривање на тоа како телата држат циркаден ритам или телесен часовник
2016 година – Јошинори Охсуми за откривање како клетките остануваат здрави со рециклирање на отпадот
2015 година – Вилијам Ц. Кемпбел, Сатоши Урамура и Јују Ту за откритието на анти-паразитски лекови