НИЕДЕН ЛОСОС НЕ Ѝ Е РАМЕН! Која е најздравата риба на светот и зошто треба да ја вклучите во неделното мени?
Хемискиот состав на скушата има корисен ефект врз складниот раст и развој на децата и е многу корисен за бремени жени и доилки. Во неа е содржан целиот спектар на витамини Б, има висока концентрација на витамин Б12 и витамин ПП. Всушност, може да ја обезбеди целата виталност на организмот
Малкумина размислуваат за придобивките на скушата за организмот, туку го ценат само нејзиниот вкус.
Секоја храна има хемиски својства кои на одреден начин влијаат на телото, а еве како тоа изгледа кога се јаде риба.
Хемискиот состав на скушата содржи многу протеини и масти, а повеќе ги има во рибите уловени во текот на зимата во посеверните региони.
Вообичаената количина на маснотии е 13 грама, што е доволно за да се дефинира рибата како масна. Протеинот е во просек 18 грама и се апсорбира три пати побрзо од протеините во говедското месо.
Скушата е нискокалорична риба. За да добиеме дневен внес на калории, треба да јадеме приближно 700 грама риба, но не смееме да заборавиме и на мастите кои се наоѓаат во неа.
Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.