НЕОЧЕКУВАН СОЈУЗНИК НА СРЦЕТО, НО И НА ЗДРАВИТЕ ЗАБИ Јадете ги овие јаткасти плодови барем четири пати неделно

Нивното џвакање го стимулира зголеменото производство на плунка, која ги мие остатоците од храна и ги неутрализира киселините

145

Уште од мали нозе, стоматолозите нè предупредуваат да го намалиме внесот на слатки и на засладени пијалаци за да спречиме кариес. Иако самиот шеќер не предизвикува директно кариес, тој ги храни бактериите во нашите усти, кои пак произведуваат киселини. Овие киселини, заедно со бактериите и честичките од храна, формираат леплив слој на плак што се лепи на површината на нашите заби. Со текот на времето, плакот може да ја еродира забната глеѓ и да доведе до кариес.

Секако, редовното миење на забите, користењето конец за заби и посетите на стоматолог се клучни за превенција, но плунката исто така игра важна улога. Таа постојано ги неутрализира киселините, ги мие остатоците од храна и помага при помали поправки на глеѓта.






Но, одеднаш, имаме неочекуван сојузник – индиските ореви. Нивното џвакање го стимулира зголеменото производство на плунка, која ги мие остатоците од храна и ги неутрализира киселините, а воедно нежно ги масира непцата и помага да се отстранат остатоците меѓу забите. Некои истражувања дури покажуваат дека соединенијата во индиските ореви можат да ги неутрализираат бактериите одговорни за расипување на забите.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини