НЕКОЈ ФРЛА, НЕКОЈ ГЛАДУВА! Што да преземете за решавање на проблемот со отпадот од храна во вашиот дом
Отпадот од храна влијае на сите, но решенијата за отпадот од храна (во рестораните, домовите или каде било) се огромни и сложени и нема да се решат преку ноќ. Но, со знаење, соработка и менување на вредностите, луѓето работат напорно за да најдат поефикасни, побезбедни и поодржливи системи за храна.
Актуелните бројки за тоа колку храна се фрла во светот секоја година се толку високи што е тешко овој податок да се свари. Според податоците на ОН, отпадот од храна претставува јаглероден отпечаток од 3,3 милијарди тони емисии на стакленички гасови што се ослободуваат во атмосферата секоја година. Поради оваа причина, решенија за отпадот од храна, како што се изнаоѓање начини за пренамена на храната за јадење, спречување на расипување на храната, компостирање на отпадоци од храна и свесен консумеризам се потребни повеќе од кога било.
Но, како да се реши проблемот со фрлањето храна? Еве неколку решенија со кои ќе ги одржите вашата кујна, градина и околина здрави и без отпад. И ќе заштедите пари!
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.