НЕ Е ВАЖНО САМО ШТО, ТУКУ И ОД ШТО ЈАДЕТЕ Кои се најбезбедни кујнски садови за здравјето?
Пластиката, бакарот и алуминиумот се високо реактивни и не се препорачливи ниту за готвење, ниту за чување на храна. Прочитајте кои садови за готвење и за јадење се умерено реактивни и нереактивни и целосно безбедни
Една голтка од пластична чаша – и знаете дека пиете повеќе од чај. Иако чашата изгледа стабилно, не е така. Дали некогаш сте забележале дека сувото овошје, кое долго време останало во пластична амбалажа, добило вкус на пластика? Тоа е затоа што јоните од храната и јоните од пластиката почнуваат меѓусебно да реагираат. Избегнувајте да додавате токсини во вашата храна. Ова се упатства за избор и употреба на здрави садови. Тие ќе ви помогнат да останете во добро здравје и да го подобрите вкусот на храната.
Следниот пат кога ќе купувате садови за вашата кујна, размислете за реактивноста на садовите и кујнскиот прибор и кога е можно, изберете инертни или нереактивни садови. На второ место се наоѓаат садовите и приборот од умерено реактивен материјал. Секако, ако сте во можност, избегнувајте ги оние од високо реактивен материјал.
Не е без причина тоа што во хемиските лаборатории се користат само стаклени и керамички епрувети, каде што материјалот на епруветите не смее да влијае на резултатите од експериментот. Стаклото и керамиката се инертни и нереактивни.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.