НЕ ЈА ИСТУРАЈТЕ ТЕЧНОСТА ОД ТЕГЛАТА СО МАСЛИНКИ! Освен маслинoвото масло, плодовите и лисјата од маслинки, здрава е и саламурата
Дали знаевте дека сокот од теглата со маслинки го намалува холестеролот и ризикот од дијабетес, но исто така го подобрува и здравјето на срцето?
Знаеме колку се здрави маслинките, маслиновото масло, па дури и лисјата од маслинки, но тоа не е сѐ. Маслинките се богати со железо, витамини Е и А, натриум, калциум, влакна, а содржат и здрави масти познати како Омега-9, кои го зголемуваат добриот холестерол (ХДЛ).
Маслинките содржат антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди, кои имаат антиинфламаторно дејство, па можеме да кажеме дека се идеална храна за борба против слободните радикали кои ги оштетуваат здравите клетки во телото.
Сите знаеме дека е здраво и маслиновото масло, а постои долг список на болести кај кои помагаат соединенијата во лисјата од маслинки.
Народите од Медитеранот со векови користат маслиново масло во исхраната, а резултатот е импресивен: тие се меѓу најдолговечните народи.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.