НАВАЛЕТЕ, СЕГА ИМ Е СЕЗОНАТА! Тие се единствените јаткасти плодови кои содржат витамин Ц, а можат да ги регулираат и притисокот и варењето!
Богати се со растителни влакна, витамин Б6, тиамин, бакар, манган и калиум, како и со антиоксиданти вклучувајќи го и витаминот Ц. Навалете, сега им е сезона!
Нивниот мирис и вкус особено не привлекуваат во студените есенски денови. Печени, варени или како десерт со шлаг би можеле почесто да посегнуваме по костените поради нивните хранливи својства, но и голем број здравствени придобивки.
Костените се богати со влакна, витамин Б6, тиамин, бакар, манган и калиум, а во споредба со другите јаткасти плодови, костените се скробни и се единствен извор на витамин Ц.
Содржат антиоксиданти
Костените се исклучително богати со антиоксиданти вклучувајќи го и гореспоменатиот витамин Ц.
Покрај тоа, тие исто така содржат и други соединенија – лутеин и зеаксантин и други растителни соединенија вклучувајќи полифеноли, галска киселина и танини.
Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“.