НАМИРНИЦИ КОИ ГО НАМАЛУВААТ РИЗИКОТ ОД ДЕМЕНЦИЈА Протокол за исхрана за подобра меморија
Здравствените експерти почнуваат да ја нарекуваат Алцхајмеровата болест дијабетес „тип 3“, а исто така откриле дека одредени видови храна го зголемуваат ризикот од деменција, додека пак други го намалуваат. Истражувачите развиле протокол кој комбинира две диети кои веќе покажале способност за спречување на деменција
Невозможно е да се негира врската помеѓу исхраната и ризикот од деменција. Десетици студии утврдија врска помеѓу овие две работи, а здравствените експерти сега почнуваат да ја нарекуваат Алцхајмеровата болест, која е еден вид на деменција, дијабетес „тип 3“.
Нема сомнеж: одредени видови храна го зголемуваат ризикот од деменција. Но, ако некои видови храна го зголемуваат ризикот од деменција, логично е дека некои би го направиле спротивното, а тоа го потврдува и една нова студија, пренесува mindbodygreen.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.