НАМЕСТО ВО ВОДА, ПОТОПЕТЕ ГО ГРАВОТ ВО СУРУТКА! Поздрава и подобра варијанта за вашиот желудник
Освен долготрајното натопување во вода на намирниците што содржат фитинска киселина, постои и друг метод, а тоа е, „проблематичната“ храна да се натопи во сурутка.
Гравот е едно од омилените јадења кај нас, а секој има свој трик кој го олеснува подготвувањето на ова најпознато јадење во разни варијанти. Меѓутоа, поради една супстанца која се наоѓа во него, гравот може да предизвика дигестивни проблеми.
Мешунките, јаткастите плодови, житарките и семките се здрава храна, но можат да бидат многу штетни за организмот поради фитинската киселина.
Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.