НАМЕСТО ВО СКОПЈЕ, ЗДРАВЈЕ, РАБОТА И ДОМ НАШЛЕ ВО УБАВОТО БЕРОВО „Станавме вистински планински луѓе со црвени образи“

„Кога одиме во Скопје пријателите ни велат дека чистиот воздух во Берово очигледно ни годи и дека сите сме станале како вистински планински луѓе, крупни и со црвени образи“, се смеат нашите соговорници, брачниот пар Пехчевски кои со двајцата синови пред една деценија се преселиле во Берово. Сега се производители на преку 50 артикли со здрави состојки од Малешевијата

32,194

Емилија и Михајло Пехчевски се производители на преку педесет артикли со здрави состојки од беровскиот крај, боров сируп, сируп од глуварче, од јаглика, багрем, бозел, чаеви, масла, мелеми и други вкусни и здрави производи.

Пред 10 години решиле да свртат нов лист во животот и да се преселат од Скопје во Берово, пред сѐ, поради болежливоста на нивните деца.






Тие се едни од ретките кои наместо да заглават во пренаселениот главен град, им се вратиле на корените, поточно, на корените на Михајло чиј татко од родното Берово се преселил во Скопје во 50-тите години од минатиот век.

Емилија е од Свети Николе и не ѝ недостасува Скопје, но ниту нејзиниот роден град бидејќи во Берово им е на сите поубаво. Велат дека буквално се препородиле, а болежливоста на децата и антибиотиците ги заборавиле и, како што велат, ги оставиле во минатиот живот.

Се запознале и се венчале пред 16 години во Скопје, а во Берово се преселиле пред 10. Нивните порано болежливи синови, Михаел – 15 и Петар -12 години сега се вистински планински момци.

„Одлуката да се преселиме во Берово е една од најдобрите одлуки кои сме можеле да ги донесеме.

Не само што поголемиот син ги надмина хроничните респираторни проблеми кои ги имаше во Скопје, туку и анемијата никогаш не се врати. Често кога одиме во Скопје пријателите ни велат дека чистиот воздух во Берово очигледно ни годи и дека сите сме станале вистински планински луѓе, крупни и со црвени обрзи. Ние пак, секогаш возвраќаме дека не е само од воздухот, туку, ќе да е и од храната“, се смее нашата соговорничка.

Целиот текст прочитајте го на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини