НАЈМОЌНАТА НАМИРНИЦА ЗА СРЦЕТО ЗА КОЈА МАЛКУ СЕ ЗБОРУВА Оваа состојка може да биде најдобриот пријател на нашето срце

Можете да ја додадете во чорби, супи или да ја јадете самостојно како прилог

484

Во контекст на исхраната, кога размислуваме за здравјето на срцето, често ни паѓаат на ум намирници како лосос, бадеми или кељ, и сигурно не можеме да погрешиме со нив. Сепак, постои една скромна состојка што можеме да ја додадеме во чорби, супи или да ја јадеме самостојно како прилог. Според нутриционистите Мари Бароуз и Ејми Чоу, оваа состојка може да биде најдобриот пријател на нашето срце.

Станува збор за мешунка, а овие експерти особено ја препорачуваат на луѓе кои сакаат да го зголемат внесот на растителни протеини и да го намалат внесот на заситени масти.






Да се ​​потсетиме дека заситените масти, кои се наоѓаат во големи количини во масното месо и преработените месни производи, се поврзани со покачен LDL холестерол, главен фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар.

Предности на леќата

Таа мала мешункаста материја е леќата, истакнува Чоу, додавајќи дека протеините од растително потекло како леќата можат да го намалат ризикот од кардиоваскуларни заболувања за значителни 27 проценти.

Повеќе за ова прочитајте на „Арт кујна“.

Поврзани содржини