Мијте, не лупете

Обичниот и слаткиот компир, доматите, краставиците, морковите и јаболката содржат повеќе витамини и други корисни состојки во лушпата отколку во плодот, па би било добро да се консумираат цели доколку сте сигурни во нивното потекло

529

Погледнете кои намирници не би требало да ги лупите пред нивно приготвување и консумирање, бидејќи нивната кора содржи бројни витамини кои се неопходни за нашиот организам. Секако, тука е секогаш и прашањето за потеклото и за начинот на одгледување на намирниците, па овие совети треба да ги следите само доколку станува збор за производи со органско потекло.

Компири






Во кората на компирот се кријат и до 20% од вкупните витамини како што е витаминот Б. Можете да го печете пресечен на половина.

Домати

Кората од доматот е богата со фитонутриенти, насунин кој го спречува оштетувањето на клетките, а со тоа го спречува предвременото стареење и болестите.

Сладок компир

Повеќето хранливи состојки претежно се наоѓаат во кората. Содржи витамин Ц, калиум и бетакаротен, состојки неопходни за силен имунитет, добар вид и здрава слузокожа на грлото и носот.

Краставица

Кората од краставицата е богата со антиоксиданти и влакна кои го јакнат имунитетот, спречуваат опстипација и благотворно делуваат врз здравјето на системот за варење.

Морков

Морковот треба многу добро да се измие и таков може да се јаде, препорачуваат нутриционистите. Во неговата кора се кријат антиоксиданти и витамин А кои го чуваат видот, здравјето на косата и ноктите, а студиите покажаа дека го намалуваат и ризикот од рак.

Јаболка

Во кората на јаболкото се кријат кверцетин, витамин Ц и тритерпеноиди кои делуваат антиканцерогено. Студиите потврдуваат дека консумирањето на јаболко со кора ги олеснува проблемите со дишењето, го продолжува чувството на ситост и го подобрува памтењето.

Фото: Pexels

Поврзани содржини