МАРГАРИНОТ, МАЈОНЕЗОТ И КЕЧАПОТ СИ ОДАТ ОД ГРАДИНКИТЕ Колку деца пораснаа на мајонез чекајќи измени на исхраната во градинките?
Исхраната на децата во голема мера зависи од тоа што јадат во градинките бидејќи таму поминуваат најголем дел од денот, а наодите од истражувањата кои беа презентирани уште во 2018.година, покажаа недостиг од свежо овошје и зеленчук и микронутриенти како што се калциум, железо и цинк на нивните менија.
Малите деца најголем дел од денот го поминуваат во градинка. Тоа значи дека исхраната на децата во голема мера зависи од тоа што јадат во градинките, а наодите од истражувањата во македонските градинки кои беа презентирани уште во 2018.година, покажаа недостиг од свежо овошје и зеленчук и микронутриенти како што се калциум, железо и цинк, како и дека децата внесуваат повеќе шеќер и сол од препорачаните количини.
Проблемите поврзани со исхраната кај најмладата популација се глобален предизвик. Од една страна е проблемот на неухранетост, кој иако со ниско ниво е присутен и кај нашите деца, а од друга страна се прекумерната тежина и дебелината за кои податоците покажуваат дека имаат растечки тренд кај децата во земјава.
Присуството на овие состојби покажува дека постои одредено ниво на неизбалансираност на исхраната кај најмладите и дека оваа појава претставува сериозен предизвик за кој е потребен сериозен пристап.
Министерството за труд и социјална политика пред половина година соопшти дека ќе направи целосна ревизија на нормативите и стандардите за исхрана и оброци на децата во детските градинки, во насока на нивно унапредување и усогласување со потребите за правилен раст и развој на децата.
Па така, со новите упатства за подготовка на оброците во градинките мајонезот требаше целосно да биде исфрлен, а ова следуваше по случајот со труењето на 30 деца во градинка во Куманово. Причината за труењето тогаш беше бактеријата салмонела во мајонезот, кој се користел како додаток при подготовката на паштета од туна и од пилешко месо.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Мајка и дете“.