ЛИКЕР ОД СМОКВИ Четири рецепти за овој напиток со здравствени придобивки

Подолу ви пренесуваме четири различни рецепти за ликер: од свежи смокви, од суви смокви, со рум и со лаванда.

380

Смоквите се вистинска ризница на хранливи материи, хранливи, богати со витамини, минерали и фитохемикалии. Ги јадеме свежи или суви, а со задоволство би подготвиле и ликер од смокви.

Подолу ви пренесуваме четири различни рецепти за ликер: од свежи смокви, од суви смокви, со рум и со лаванда.






Ликер од свежи смокви – рецепт
За да направите добар ликер од смокви, важно е да го одредите точното време на берба. Имено, смоквите мора да созреат бидејќи по берењето нема да зреат понатаму. Петелката треба да биде овената, а смоквите да висат кога се дозреани.

Изборот на вистинскиот датум на берба е важен за вкусот, бидејќи ликерот од смокви треба да биде сладок, а не горчлив. Смоквите обично се подготвени за берба во средината на летото. Исто така, користете свежо набрани или купени смокви за многу кратко време за подготовка на ликер или за консумација бидејќи плодот од смоквата е чувствителен.

Иако е можно да се направи ликер од суви смокви, свежите смокви сепак ќе му го дадат вистинскиот вкус на ликерот.

Овој и другите рецепти побарајте ги на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини