КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ И ИСХРАНАТА Глобална диета опција за спас на планетата?

За почеток, се бројат малите чекори, секое намалување на количината на месо и диета е добро за нашето, но и за здравјето на планетата.

453

Дали ќе треба да го смениме начинот на кој јадеме за да ги спречиме климатските промени и колку ќе влијае зголемувањето на температурата врз храната што толку многу ја сакаме сега?

Добредојдовте на Земјата, планета со рекордни температури каде што океаните буквално вријат, додека речиси секојдневно протестираме поради неповратно загрозените основни човекови права – чист воздух и вода за пиење. Бидејќи, тоа е страна на антропоценот и климатските промени за кои не зборуваме доволно: има застрашувачко влијание врз маргиналните групи луѓе ширум светот, пишува Клима101.






Светските климатолози нѐ потсетуваат дека времето потребно за „спасување“ на планетата во однос на климатските промени, за жал, ни се оддалечува.

Сепак, од каде да започнеме? Научниците и активистите имаат подготвен договор, така што сѐ повеќе покажуваат со прст кон прехранбената индустрија како втор осомничен за најголемо влијание врз климатските промени, веднаш зад енергетската индустрија и согорувањето на фосилните горива.

Меѓутоа, иако многумина, вклучително и саканиот британски натуралист Дејвид Атенборо, предупредија за влијанието што модерната прехранбена индустрија и користењето на земјиштето го имаат врз климата, новите истражувања несомнено укажуваат на недостаток на соодветен одговор.

Во 2019 година, американската еколошка организација „Rare“ објавува анализа за тоа како различните акции на индивидуално ниво можат да придонесат за ублажување на климатските промени.

Еден од поинтересните заклучоци од оваа студија укажува на потенцијалот за регулирање на прехранбениот сектор, особено во однос на стандардните методи на „зелено“ однесување на секој од нас.

Така, активно рециклирање (каде што е можно), префрлување на LED осветлување и хибридни возила со инсталирање на покривни соларни панели, заедно се покажаа како двојно поефикасни во борбата против емисиите на јаглерод диоксид во споредба со исхраната на растенијата и намалување на отпадот од храна.

Иако често се занемаруваат, повеќе од една четвртина од емисиите на стакленички гасови се должат на производството на храна.

Зошто мора да зборуваме за храна кога зборуваме за климата?

Така, доминантниот начин на исхрана станува аларм колку и средство за идна „борба“ со климатските промени. Бидејќи, едно изгледа сигурно, без вистинска промена во нашите менија, намалувањето на последиците од глобалното затоплување ќе стане неостварлива цел.

Каузално, климатските промени го загрозуваат глобалното снабдување со храна, додека земјата, водата и шумите се експлоатираат со речиси незапирливо темпо.

Една студија објавена во списанието „Science“ предупредува дека нашата задача е драстично да промениме што, како и колку јадеме, како произведуваме храна и колку храна фрламе. За да се ограничи зголемувањето на просечната глобална температура под 2 степени Целзиусови во споредба со периодот пред индустријата, потребно е значително да се намали употребата на фосилни горива.

Сепак, заклучокот е ист: без трансформација на глобалниот систем за храна до 2050 година, не можеме да сметаме на исполнување на целите утврдени со Парискиот договор за климата.

Кога знаеме дека нашата исхрана е во неславното општество на најголемите извори на климатските промени, одговорното однесување на потрошувачите е поставено како придружен приоритет.

Мора да се признае, една промена во исхраната сигурно носи победа во однос на влијанието на климата.

Не зборуваме за купување локална, сезонска или храна од органско потекло. Ниту, пак, е избегнување на високо обработената храна. Тоа е диета без или со помалку месо.

Маѓепсаниот круг на исхрана и климатски промени

Околу три четвртини од земјоделското земјиште во светот се користи за пасење добиток или одгледување култури за нивно гоење. Резултатот е неконтролирано уништување на шумите, најголемиот природен апсорбер на јаглерод диоксид, истребување на десетици илјади растителни и животински видови и прекумерна потрошувачка на вода за пиење.

Ако накратко го прикажеме влијанието на исхраната врз климатските промени, би започнале со уништувањето на шумите.

Навистина, уништувањето на шумите создава простор за сточарство, но, во исто време, незамисливи количини на јаглерод диоксид се ослободуваат во атмосферата без одлагање.

Дополнително и нешто бизарно, говедата, особено кравите, испуштаат метан, гас со уште поразителен придонес во климатските промени од јаглерод диоксидот, во процесот на варење на храната. Складиштата за метан се исто така со животински ѓубрива, како и полињата со ориз.

Сеопфатна промена во прехранбената индустрија во служба на „спасување на планетата“ бара нови меѓународни и национални прописи и корпоративни практики. Што има поединецот, јас и ти?

На самиот крај на овој токсичен циклус, имаме и фосилни горива. Потребни се нафта или бензин за управување со земјоделски машини, машини за ѓубриво и испорака на храна низ целиот свет. Сето ова генерира значителни количини штетни гасови за атмосферата.

Говедските и кравјите млечни производи се сметаат за главен „загадувач од добитокот“ со повеќе од две третини од уделот во споредба со другите добиток.

Конечниот резултат на добитокот во годишната емисија на стакленички гасови е до 14,5 проценти. За да бидат работите поживописни, истото количество штетни гасови е близу до сегашната емисија на сите автомобили, камиони, авиони и бродови во светот, заедно.

Говедско месо, како главна негатива на оваа климатска приказна, произведува осум пати повеќе гасови во стаклена градина отколку рибата или живината, 12 пати повеќе од јајцата и 25 пати повеќе од тофуто.

Бројката незапирливо расте кога го споредуваме говедско месо со мешунки, ореви, кромид, банани, компири, леб или пченка.

Покрај емисиите на метан, за производство на само еден килограм говедско месо, потребни се околу 20 килограми пченка и протеини од соја, што претставува значителен внес.

Општо земено, говедското и јагнешкото месо имаат најголемо влијание врз климата по грам протеин, додека храната од растително потекло е занемарлива. Свинското и пилешкото се некаде во средината.

Храна (во) иднината?

Ако не најдеме начини да ги заштитиме, дали многу од храната што ја уживаме денес ќе ги преживее климатските промени? Одговорот е секако позитивен, сепак, да не се радуваме прерано.

Многу е веројатно дека, поради екстремно високите температури, ќе бидеме принудени да ги преместиме посевите во нешто постудени области.

Во ова сценарио, локалните земјоделци и малите производители на храна ќе страдаат најмногу. Исто така, се поставува прашањето за достапноста на таквата „ново“ одгледана храна за многу ранливи групи луѓе.

Генерално, приносот на многу храна, од житарици до кафе и чоколадо, е значително под влијание на климатските промени.

Степенот до кој ќе се почувствува намалувањето на приносите зависи првенствено од степенот на загревање на почвата и недостатокот на вода, но општо правило е дека нешто над 30 степени Целзиусови има значително негативно влијание врз културите.

Емисијата на стакленички гасови само поради добиток е близу до сегашната емисија на сите автомобили, камиони, авиони и бродови во светот.

Студија од 2017 година покажува дека климатските промени не ги загрозуваат само културите на кафето, туку и нивните опрашувачи, пчели кои учествуваат во производството на кафе до значителни 25 проценти.

Со опрашување на културите за кафе, пчелите го зголемуваат приносот и квалитетот на зрната.

Високите температури и нестабилното време сигурно не се погодни за пчелите, така што тие се помалку ги опрашуваат растенијата со кафе. Предвидувањата не се блескави, областите погодни за одгледување кафе во Латинска Америка може да се намалат на 88 проценти во следните 30 години.

Според мрачните предвидувања на истражувачите од Потсдамскиот институт за истражување на влијанието врз климата, доколку наскоро не постигнеме значително намалување на емисиите, приносите од пченка може да паднат до 50% до 2100 година во споредба со приносите што би биле можни доколку глобалното затоплување се стави под контрола.

Бидејќи ова е една од најважните намирници, не треба да остануваме рамнодушни.

Климатските промени и зголемувањето на температурите ги „загрозуваат“ и енофилите. Според една студија објавена во списанието „Nature“, во следните пет децении можеме да очекуваме можен пад во производството на одредени сорти винско грозје до 85 проценти.

Меѓутоа, постои спас во адаптацијата, па ако лозарите се префрлат на помалку користени и поотпорни сорти на грозје, винската индустрија може да одолее на ефектите од глобалното затоплување.

Климатските промени, исто така, индиректно влијаат врз чоколадото. Какаото бара посебни услови со цел приносите да бидат оптимални, умерена температура, висок квалитет на почвата, висока влажност, но и точното растојание од екваторот.

Нестабилноста на сите временски услови веќе го намали бројот на насади со какао, а во следните десет години ќе има сериозен пад на неговото производство, според Меѓународниот центар за тропско земјоделство.

Кикирики, наут, авокадо, праски, кајсии, па дури и јагоди и банани се на листата на омилена храна која ја губи битката со климатските промени. Иако ни е тешко да ги замислиме тезгите на пазарите без овие намирници во наредниот период.

Ако од време на време стековите и шницлите за вечера ги замениме со леќа и тофу, ќе станеме примерен потрошувач, првенствено одговорен за нашата околина.

Излезе дека исхраната што е во согласност со климатските промени, по истите линии, е многу корисна за здравјето на луѓето.

Сепак, станувањето климатик или флекситарист често се претставува како невозможна кампања.

Иако е долг пат од доминантната диета богата со месо до целосен веганизам – начин на живот кој ретко кој може да го следи на долг рок.

За почеток, се бројат малите чекори, секое намалување на количината на месо и диета е добро за нашето, но и за здравјето на планетата.

Поврзани содржини