ДАЛИ СТЕ ОД ОНИЕ СРЕЌНИЦИ КОИ СЕ АЛЕРГИЧНИ НА ЧИА СЕМЕ? Здрава намирница со која не треба да се претерува
Иако чиа семето во последно време станува сѐ попопуларно, особено меѓу љубителите на здравата храна, според експертите, тоа сепак има неколку несакани ефекти заради кои не треба да се консумира секојдневно.
За здравствените придобивки од чиа семето често се пишува, но можеби е помалку познато дека тоа има неколку несакани ефекти заради кои не треба да се консумира секојдневно. Имено, чЧиа семето е богато со омега 3 масни киселини познати како алфа линоленска киселина, а некои истражувања ја поврзуваат оваа киселина со рак на простата.
Исто така, некои луѓе можат да бидат алергични на ова семе дури и без да го сфатат тоа и иако тие се ретки, симптомите вклучуваат чешање, оток, повраќање и дијареа.
Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.