ДАЛИ СИРЕЊЕТО Е ЗДРАВО ИЛИ НЕ? Сите дилеми околу една од најомилените намирници

Нема сомнеж дека сирењето е една од најомилените намирници, но и една од оние околу кои има најмногу дилеми. Многу луѓе се прашуваат: дали е здраво или не? Дали може да се јаде редовно? Колку сирење е доволно, а колку е премногу? Дали придонесува за дебелина и срцеви заболувања? Ќе се обидеме да одговориме на овие и слични прашања

508

Историјата на сирењето е долга околу 7.000 години, а се верува дека првпат е направено сосема случајно: арапски номад патувал низ пустината со млеко во мешина (вреќа од овча кожа што служела за пренесување течност) и кога ја отворил по некое време, забележал дека скапоцениот пијалак се подели на течност (сурутка) и грутчиња (сирење).
Овој процес настанал затоа што мешината содржела ензим за коагулација на млекото, а високата температура и триењето предизвикани од возењето придонеле за да се згрутчи.
Денес на пазарот има различни видови сирења, но мислењата за нивното влијание врз здравјето се многу спротивставени.

Некои истражувања потврдуваат дека овој производ го спречува развојот на многу современи болести и го подобрува метаболизмот (кравјото сирење со малку маснотии, на пример, ги содржи амино киселините метионин и цистеин, кои учествуваат во метаболичките процеси во организмот).






Од друга страна, научниците истакнуваат дека во земјите каде што не се консумираат сирење и други млечни производи – како што е на пример Јапонија – кардиоваскуларните заболувања и некои видови на рак се многу ретки.

Повеќе за ова на порталот „Арт кујна“.

Поврзани содржини