БИЗАРЕН РИТУАЛ ИЛИ ЗЛАТНО ПРАВИЛО? По кој редослед треба да се јаде храната?
Дали некогаш сте гледале некој како јаде по одреден редослед – прво зеленчук, а потоа преминува на протеинскиот дел пред воопшто да го допре оризот – и сте помислиле дека тоа е некој бизарен ритуал?
Правилно комбинирање на храната, што подразбира доволен внес на зеленчук, протеини и здрави масти, понекогаш може да биде доволно стресно само по себе, особено кога ќе се најдете како почетник во светот на урамнотежената исхрана. Меѓутоа, нутриционистите и биохемичарите сега додаваат уште една важна карактеристика – редоследот на внесување на храната од чинијата.
Иако бевме убедени дека е најважно половина од чинијата да биде со зеленчук, една четвртина со протеини, а остатокот со јаглехидрати, сега ќе научиме и по кој редослед да ги внесуваме.
Експертите од оваа област тврдат дека ако внимаваме на тоа, можеме во голема мера да го намалиме непотребното грицкање после оброците, прекумерните десерти, па дури и да влијаеме на симптомите на полицистични јајници, пишува магазинот Health.
Повеќе за ова на „Арт кујна“.