БАКРДАН, КАЧАМАК, ПАЛЕНТА… Ако постојано брзате, сакате да ослабнете или имате дијабетес!

Наједноставното е и најздраво, а во прилог на ова оди и качамакот, омиленото јадење од нашето детство. Го вбројуваме во минимално обработена храна бидејќи од изворниот изглед на пченката поминал само процес на ситнење. Не содржи други адитиви и во листата на состојки ќе најдете само една состојка.

1,103

Една од традиционалните намирници во нашето поднебје е секако качамакот, пченкарно брашно кое многу лесно и брзо се подготвува со вода и сол. Иако обично го јадеме како прилог, приготвен на стандарден начин, со него можеме да правиме разни и необични рецепти.

Беше омиленото јадење на нашите баби и дедовци, а со модерниот начин на живот некако е истуркано од секојдневното мени. Сепак, нема причина за тоа, бидејќи поради едноставната и брза подготовка одлично се вклопува во брзото темпо на живот.
Качамакот го вбројуваме во минимално обработена храна бидејќи од изворниот изглед на пченката поминала само процес на ситнење. Сепак, не содржи други адитиви и во листата на состојки ќе најдете само една состојка.






Прочитајте повеќе на порталот „Арт кујна“. 

Ако ве збунуваат термините качамак, бакрдан, палента, прочитајте повеќе ТУКА.

 

Поврзани содржини