АКО НЕ ЈАДЕТЕ МЕСО, ЈАДЕТЕ БУКОВКИ Пет важни причини овие печурки да се најдат во вашата чинија
Буковките содржат квалитетни протеини споредливи со животинското месо и витамини Б1, Б2, Ц, Д, К, како и минерали: селен, јод, цинк, калиум, железо, фосфор. Најновите истражувања ги откриваат нејзините лековити ефекти, почнувајќи од ублажување на воспаленијата до подобрување на здравјето на срцето.
Буковката (лат. Pleurotus ostreatus) е јадлива печурка од фамилијата Polyporaceae која се одгледува низ целиот свет, вклучително и кај нас и во регионот. Култивираните видови се секако популарни и во однос на употребата се веднаш зад шампињоните.
Се користат термички обработени или сушени, а може да се подготват на повеќе начини, од печење на скара, како додаток на супи, пржени итн.
Буковките содржат квалитетни протеини споредливи со животинското месо и витамини Б1, Б2, Ц, Д, К, како и минерали: селен, јод, цинк, калиум, железо, фосфор. Имаат малку натриум.
Повеќе за ова прочитајте на порталот „Арт кујна“.