ЕДНО ТЕСТО, ЧЕТИРИ ВИДА БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА За оние кои сакаат повеќе, со помалку труд

Направете четири вида божиќни колачиња од едно тесто! Овој рецепт е идеален за секој што нема многу време, а сака да има разновидни домашни колачиња за Божиќ!

75

Направете четири вида божиќни колачиња од едно тесто! Овој рецепт е идеален за секој што нема многу време, а сака да има разновидни домашни колачиња за Божиќ!

Состојки:
За основното тесто:






500 г остро брашно (T-400)

300 г глатко брашно (Т-500)
500 г путер/маргарин
200 г шеќер во прав
1 јајце
1 жолчка од јајце
2 ванилин шеќери
рендана кора од 1 лимон
1 лажица рум

Подготовка:
Измешајте го путерот/маргаринот со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додадете го јајцето, жолчката, румот и ренданата кора од лимон. Мешајте сè уште малку, а потоа додадете ги двата вида брашно.
Месете го тестото со раце додека не се изедначи, поделете го на 4 еднакви делови и додадете ги посакуваните додатоци на секој дел – мелени ореви, лешници или бадеми, рогач или мак, кокос, какао во прав… За ¼ од тестото, доволно е да додадете 50 г додатоци или 1-2 лажици какао во прав.
Завиткајте го подготвеното тесто во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер најмалку половина час пред да започнете со правење колачиња.

Подетално за четирите видови колачиња, прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини