КАРАМЕЛИЗИРАНИТЕ МОРКОВИ НЕ ГУБАТ РЕЧИСИ НИШТО ОД ХРАНЛИВИТЕ СОСТОЈКИ Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?
Обично ќе чуете дека високите температури ја намалуваат хранливата содржина на зеленчукот. Овој факт е до одреден степен точен за повеќето зеленчуци, но не и за бета-каротенот во морковите.
Карамелизираните или глазираните моркови се здрав и хранлив прилог и се богат извор на витамини, влакна и антиоксиданти. Процесот на карамелизација, кој често се постигнува со печење или динстање со малку маснотии и природен засладувач како мед или јаворов сируп, всушност прави одредени клучни хранливи материи да бидат подостапни за апсорпција од страна на телото.
Морковите се богати со бета-каротен дури и кога термички се обработуваат.
Карамелизираните моркови се многу лесни за подготовка, на многу начини. Тие одат фантастично со печено говедско, пилешко и свинско месо, па затоа се идеални за зимски и празнични денови. Слатките и здрави, карамелизираните моркови се вистинско уживање за сите оние кои сакаат мешавина од слатко и солено.