ЕДНО КАРАНФИЛЧЕ НА ДЕН ЗА ЗДРАВО СРЦЕ Научните студии потврдуваат дека овој зачин го одржува здравјето на срцето и крвните садови

Најновите истражувања покажуваат дека консумирањето само едно каранфилче на ден придонесува за заштита од срцеви заболувања и подобрување на целокупната функција на кардиоваскуларниот систем.

67

Скромното каранфилче, омилен зачин во ориенталната кујна, крие изненадувачка моќ кога станува збор за здравјето на срцето. Благодарение на соединенијата како еугенол и изобилството на антиоксиданти, ова мало пупче може да помогне во намалувањето на лошиот (LDL) и зголемувањето на добриот (HDL) холестерол, намалување на воспалението во телото и заштита на крвните садови од оксидативен стрес.

Најновите истражувања покажуваат дека консумирањето само едно каранфилче на ден придонесува за заштита од срцеви заболувања и подобрување на целокупната функција на кардиоваскуларниот систем.






Каранфилчињата, сушените цветни пупки на растението Syzygium aromaticum, се познати по нивната интензивна арома и богат вкус, но и по нивните здравствени својства што одат многу подалеку од кулинарската употреба.

Научните студии потврдуваат дека овој зачин го одржува здравјето на срцето и крвните садови, благодарение на неговите моќни антиоксиданти и биоактивни соединенија. Редовната консумација на само едно каранфилче на ден одржува здрави нивоа на мастите во крвта и ги штити клетките од оксидативен стрес, пишува etimes.in.

Повеќе за ова прочитајте ТУКА.

Поврзани содржини